Een mooi tapijt ziet er sfeervol uit en voelt lekker warm aan je voeten. Maar zonder het juiste onderhoud kan het tapijt snel versleten raken en er lelijk uit gaan zien. Regelmatig stofzuigen is onvoldoende om al het stof weg te halen. Vloerkleden houden veel meer stof vast dan je met het blote oog kunt zien. Om nog maar te zwijgen over de vieze vlekken op het tapijt. Ben je op zoek naar tips voor het schoonmaken van het tapijt, zonder dat je daar professionele hulp voor nodig hebt? Dan ben je hier op de juiste plek, want met onderstaande tips is jouw vloerkleed altijd schoon en fris!

Tips voor het schoonmaken van het tapijt: 4 natuurlijke schoonmaakmiddelen

Huisgemaakte schoonmaakmiddelen zijn heel effectief tegen vlekken op het tapijt. Ze zijn goedkoop en de meeste ingrediënten heb je gewoon in huis. Bovendien bevatten ze geen chemicaliën en zijn ze milieuvriendelijk. Alleen maar voordelen dus. Tijd om ermee aan de slag te gaan!

1. Tapijt schoonmaken met zout

Heb je rode wijn op je tapijt gemorst? Strooi dan direct flink wat zout op de vlek en laat dit even intrekken. Zodra het zout rood kleurt, dep je met een natte doek het zout op. Herhaal dit proces totdat de vlek weg is. Let op: werk altijd van buiten naar binnen want anders zal de vlek juist groter worden. Is de rode wijn opgedroogd? Dan kan je beter een mengsel van water en witte wijn gebruiken voor het schoonmaken van het vloerkleed.

2. Vloerkleed schoonmaken met baking soda

Baking soda is één van de beste schoonmaakmiddelen tegen verschillende soorten vuil en vlekken. Daarnaast neutraliseert bakpoeder vieze geurtjes in huis. Heb je vlekken op het tapijt? Strooi een beetje baking soda op de vlek en giet er voorzichtig heet water over. Laat dit mengsel een paar uurtjes intrekken en dep het dan voorzichtig op. Blijft de vlek aanwezig, maar is ze wel minder geworden? Herhaal het proces dan totdat de vlek helemaal is verdwenen.

Wist je trouwens dat baking soda ook heel goed werkt tegen kalkaanslag in de badkamer?

3. Water, waspoeder en citroen

Ook citroensap is ideaal om vlekken op te lossen. Soms zijn een paar druppels citroensap al voldoende om de vlekken weg te krijgen. Hardnekkige vlekken op tapijt kan je verwijderen met een mengsel van water, waspoeder en citroen. Let op: net als azijn bevat citroen bestanddelen die bleken, dus je kunt deze tip alleen toepassen bij het schoonmaken van een wit tapijt.

4. Tapijt reinigen met scheerschuim

Nee, dit is geen grap! Het klinkt wellicht een beetje vreemd, maar scheerschuim kan als goedkoop alternatief gebruikt worden voor een tapijtreinigende shampoo of mousse. Zorg er wel voor dat het scheerschuim ongekleurd is en geen toevoegingen zoals menthol bevat. 

Zo ga je te werk: behandel de vlek door er scheerschuim op te spuiten en laat dit ongeveer 20 minuten intrekken. Wrijf daarna met een sponsje zacht het schuim in de vlek. Vervolgens dep je het schuim op met een natte doek en klaar is Kees!

Tapijt schoonmaken met een stoomreiniger

Huisgemaakte schoonmaakmiddelen werken goed bij individuele vlekken, maar om je tapijt grondig schoon te maken is een stoomreiniger een must. Een stoomreiniger geeft je de mogelijkheid om je vloerkleed zo vaak schoon te maken als je maar wilt. 

Wij raden aan om je vloerkleed eens in de zes maanden te reinigen, maar misschien is dit niet genoeg als je huisdieren of jonge kinderen hebt. In dat geval kan je het vloerkleed natuurlijk vaker reinigen. Een goede stoomreiniger is even een investering, maar hij gaat een paar jaar mee en het is nog steeds goedkoper dan het inhuren van een professionele tapijtreiniger. 

Zo, hopelijk kunnen deze tips voor het schoonmaken van het tapijt helpen om je vloerkleed fris en schoon te houden. Maak er een gewoonte van om je vloerkleed regelmatig te stofzuigen en schaf een goede stoomreiniger aan. Vlekken op je tapijt kan je makkelijk verwijderen met één van onze natuurlijke schoonmaakmiddelen. Zout, baking soda, citroensap of scheerschuim… je hebt vast wel één van deze middelen in huis. Veel succes!