Als je onder de douche staat, neem je wellicht wel eens de tijd om te ontspannen, te genieten en even tot rust te komen, maar die rust kan snel worden verpest door een van de grootste badkamervijanden: kalkaanslag! Gelukkig zijn er echter veel manieren om kalkaanslag te voorkomen en je badkamer ertegen te beschermen, zodat je met plezier kunt genieten van je volgende douche zonder dat je je zorgen hoeft te maken over wat je aantreft als je er uitstapt. Hieronder vind je enkele van de beste manieren om kalkaanslag uit je badkamer te verwijderen of te voorkomen dat deze zich ophoopt.

Azijn

schoonmaken kalkaanslag in de badkamer

Azijn is een goedkoop, effectief, natuurlijk en zeer milieuvriendelijk alternatief voor het reinigen van die moeilijk bereikbare plekken en het verwijderen van kalkaanslag. Azijn kan niet alleen als reiniger worden gebruikt, maar ook als ontsmettingsmiddel en geurverwijderaar. Het is ook niet giftig; als je het op je huid morst, wordt je er niet ziek van (en heeft ook veel andere toepassingen).

Combinatie van azijn en karnemelk

De combinatie van azijn en karnemelk helpt kalkaanslag in de badkamer te verwijderen. De karnemelk is het nieuwe, gezondere alternatief voor traditionele reinigingsproducten die ernstige schade aan je huid zouden veroorzaken. De combinatie van beide ingrediƫnten helpt bij het verwijderen van vuil, kalkaanslag en alle andere oppervlakken, zodat je kunt genieten van een mooie schone badkamer.

wat te doen tegen kalkaanslag in de badkamer

Zuiveringszout (ook bekend als baking soda) en azijn

Combineer zuiveringszout en azijn in een 50/50 oplossing. Laat het een paar minuten zitten en schrob het dan weg met een reinigingsborstel. Het is een effectieve en milieuvriendelijke methode die zorgt voor bijna elk type kalkaanslag, niet alleen die veroorzaakt door hard water. Mocht je twijfelen of dit schade toebrengt aan je douche of badkuip, test dan eerst een klein gebied; azijn kan in sommige gevallen na verloop van tijd schade veroorzaken bij overmatig gebruik. Als je het echter eens in de paar weken zorgvuldig wordt gebruikt, zou je geen problemen moeten ervaren.

Kunstmatige/chemische kalkverwijderaars

kalkaanslag in de badkamer

Het is verleidelijk om een kunstmatige reiniger aan te schaffen, maar deze producten kunnen gevaarlijke resten achterlaten die schadelijk kunnen zijn voor zowel mens als dier. Daarom wordt dit in de meeste gevallen afgeraden. Mocht je een natuurlijke oplossing toch niet willen gebruiken, kun je altijd bij de supermarkt een chemische variant aanschaffen. Mocht de kalk extreme vormen hebben aangenomen en serieuze problemen opleveren, overweeg dan om een professional in te schakelen om de kalkaanslag in de badkamer te laten verwijderen.