Het scheiden van afval is, zoals iedereen wel weet, belangrijk om een bijdrage te leveren aan een beter milieu en klimaat. Goed geschieden afval kan namelijk bete en makkelijker verwerkt en/of gerecycled worden. Toch weten veel mensen niet hoe ze hun afval goed kunnen scheiden. Natuurlijk: gft-afval en plastic gooi je niet in dezelfde afvalbak cq. container. Dat weten we allemaal wel. Maar veel verder dan deze basiskennis reikt het bij veel mensen niet. Daarom hebben we een aantal goede afval scheiden tips voor je verzameld. Lees snel verder voor de beste tips voor het scheiden van afval!

Verwijder de prullenbak uit de (bij)keuken

Een van de beste afval scheiden tips is om de algemene prullenbak die in je (bij)keuken staat weg te halen. Een standaard prullenbak zorgt er namelijk voor dat je onder er bij na te denken alle afval hierin weggooit, in plaats van het te scheiden.

Maak gebruik van je garage of de schuur voor meerdere afvalbakken

Tips voor het scheiden van afval

Als je de beschikking hebt over een garage of een schuur, dan zijn dat ideale plekken om te gebruiken voor het plaatsen van een aantal afvalbakken. Zorg op zijn minst voor een afvalbak voor oud papier, GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval) en voor een prullenbak voor algemeen afval. Word er in jouw regio ook plastic afval apart ingezameld? Gebruik daarvoor dan ook een aparte afvalbak.

Wees kieskeurig bij het boodschappen doen

Naast afval gescheiden inleveren, kun je ook verduurzamen en bijdragen aan een beter milieu door kritisch te kijken hoe de producten die je in de supermarkt en in andere winkels koopt verpakt zijn. Producten en etenswaren die in plastic of in karton zijn verpakt kun je het beste zoveel mogelijk laten staan.

Maak gebruik van een broodtrommel

Om de hoeveelheid afval te verminderen, raden we je aan om een broodtrommel te kopen. Veel mensen verpakken hun boterhammen elke dag in een nieuw plastic zakje, die ze dan na gebruik weggooien. Als je dit elke dag doet, verbruik je jaarlijks honderden plastic zakjes. Niet doen dus!

Download op internet een handleiding

Door op internet de Afvalscheidingswijzer op te zoeken en te downloaden, kun je je goed inlezen in wat er allemaal mogelijk is om jouw afval slim en effectief te scheiden.

Kies voor de natuurlijke weg

Een van de leukste tips voor het scheiden van afval is gebruikmaken van dieren! Zo kun je overwegen om een paar kippen te kopen. Etensresten kun je dan in hun ren leggen en ze door je kippen laten opeten. Je profiteert verder natuurlijk ook van de heerlijke verse eieren van deze dieren, dus tel uit je winst!

Druk het afval goed aan

De afvalberg verminderen kun je verder heel letterlijk doen door het afval dat je weggooit goed aan te stampen. Dit maakt het voor jezelf gemakkelijker om het afval te kunnen scheiden. Prettig aan goed aandrukken is ook dat de container minder vaak gelegd hoeft te worden. En dat scheelt je geld!

Maak bakjes, zakjes en verpakkingen leeg als je ze weggooit

Gooi je bakjes, verpakkingsmateriaal en dergelijke weg waar nog producten in zitten, zoals eten? Maak ze dan leeg en gooi ze niet compleet weg. Op deze manier kun je het afval nog beter scheiden.