De meeste mensen vinden het fijn om veel groen in huis te hebben. Planten zorgen ervoor dat elke ruimte sfeervol en levendig wordt. Maar wat doe je als je geen groene vingers hebt en eigenlijk helemaal niet zo goed bent in het onderhouden van planten? Of je ze nu vergeet water te geven of juist te enthousiast bent met de gieter: planten zijn heel gevoelig. Als je toch graag een plant in huis wilt, dan is de zelfvoorzienende plant onder een stolp echt iets voor jou. Maar wat is een zelfvoorzienende plant eigenlijk? En hoe moet je een plant in glazen kom verzorgen?

Wat is een zelfvoorzienende plant onder een stolp?

Een zelfvoorzienende plant onder een stolp heeft zijn eigen ecosysteem om zich heen. Dit wil zeggen dat het water in de potgrond door de plant wordt opgenomen en daarna opnieuw gaat verdampen. Dit verdampte water eindigt daarna weer in de potgrond, waardoor er een eindeloze cyclus ontstaat waarin de plant telkens water krijgt. Door de watercyclus in de pot van de plant, hoef je jouw groene vriend zelf niet meer te verzorgen. Een plant in glazen kom is dus ideaal voor als je geen groene vingers hebt en toch graag planten in huis wil hebben.

Welke planten kunnen onder een stolp?

Vooral kleinere planten zijn geschikt als zelfvoorzienende plant in een stolp. Je kunt ervoor kiezen om een plant te kopen die reeds in een stolp zit. Dit heeft als voordeel dat je zelf niet meer hoeft na te denken over het potten van de plant. Wil je liever zelf een pot vullen? Dan kies je het beste voor een jong plantje dat zich kan wortelen in de potgrond. Deze planten kunnen onder een stolp: de bladbegonia, kleine varens, graslelies en lepelplanten. Daarnaast doen vleesetende planten het ook heel goed als plant in glazen kom.

zelfvoorzienende plant

Hoe maak je zelf een plant in glazen kom?

Wil je graag zelf een zelfvoorzienende plant in een glazen stolp maken? Dan moet je er op letten dat je goede potgrond koopt die geschikt is voor kamerplanten. Koop ook een paar kleine steentjes en houtskool want deze helpen met de stevigheid van de ondergrond. Om de plant letterlijk een duwtje in de rug te geven, kan je een bamboestokje plaatsen ter ondersteuning.

Zodra je de plant in de potgrond hebt gezet, kan je hem water geven. Het beste is om de plant een aantal dagen buiten de stolp te houden. Na een paar dagen kan je de stolp dicht doen. Zet het plantje vervolgens op een lichte plek zodat hij goed kan groeien. En dan hoef je nog maar één ding te doen: eindeloos genieten van je zelfvoorzienende plant!

plant onder een stolp