Heb jij al eens van een rooftop bar gehoord? Vooral in het buitenland is een bar op een dak een trend die we steeds vaker voorbij zien komen. Zo is er een andere trend ontstaan: een tuin op een dak, ook wel daktuin genoemd. Hoewel het voornamelijk bedrijven zijn die zich met een daktuin bezighouden, kan je er uiteraard ook thuis voor kiezen om een tuin op het dak aan te leggen. In dit artikel delen we drie leuke ideeën voor het inrichten van een daktuin!

1. Daktuin inrichten: een moestuin op het dak

Een eigen moestuin beginnen is voor velen een droom. Dit begrijpen wij heel goed, want het is heerlijk om iedere dag verse groenten en fruit uit de tuin te kunnen halen. Jammer genoeg heeft niet iedereen nog ruimte in de tuin vrij om een moestuin te plaatsen. Zo’n moestuin neemt namelijk flink wat ruimte in beslag. 

In dat geval kan een moestuin op het dak de perfecte oplossing zijn. De tuin biedt namelijk een volledig nieuw oppervlak aan ruimte! Je kunt er zelfs voor kiezen om de volledige daktuin om te toveren tot een moestuin. Dit is vooral een goed idee als je op de begane grond reeds een tuin hebt. Stel je eens voor hoeveel plantjes je daar kwijt kunt voor het kweken van je eigen groenten en fruit. Geweldig, toch?

2. Een plek om te ontspannen

Als je geen zin hebt in een moestuin, dan kan je van de tuin op het dak ook een plek maken om te ontspannen. Zet er design buitenmeubelen neer, een mooie loungeset of een tafel met stoelen. Meer heb je niet nodig om lekker te kunnen relaxen! Als je een grote daktuin hebt, kan je er zelfs feestjes geven. Het is de ideale plek om lekker te barbecueën in de zomer. En de buren? Die hebben veel minder last van het lawaai als jullie boven op het dak zitten!

Nog een voordeel van een daktuin is dat de zon er het merendeel van de dag op staat. Zeker als er geen andere hoge gebouwen rondom de tuin staan, wat waarschijnlijk wel het geval is bij de tuin op de begane grond. De daktuin is dus perfect om lekker te zonnebaden! En daar komt nog een pluspunt bij kijken: je zal veel minder last hebben van pottenkijkers als je op het dak ligt te zonnen. Handig!

3. Een plek voor insecten

Tenslotte is een tuin op een dak ook ideaal voor insecten. Ze vliegen immers toch al hoog in de lucht! En als je van de daktuin een insectvriendelijke plek maakt, is de kans groot dat je ze minder lastigvallen in de tuin op de begane grond en in huis. Je wint er dus zelf ook een groot voordeel mee.

Hoe maak je van de daktuin een aangename plek voor insecten? Plaats bijvoorbeeld planten waar insecten dol op zijn. Daarnaast worden insecten aangetrokken door veel bloemen. En geloof ons: die bloemen zullen ook prachtig bloeien in de tuin op het dak, aangezien ze uren in de zon kunnen staan. Een insectenhotel is ook een heerlijke plek voor die kleine beestjes én het ziet er nog gezellig uit ook! Waar wacht je nog op?

Denk je eerder aan een sedumdak? Ook dat is mogelijk. Hier kan je meer lezen over wat een sedumdak is en wat de voordelen van een sedumdak zijn.