Kan het interieur van jouw woning wel een opfrisbeurt gebruiken, of ben je gewoon toe aan iets nieuws? In dit blog vertellen we je alles over de woontrends van 2022. Lees snel verder voor inspiratie en handige tips!

Woontrend 1: eenvoud en warmte

Een van onze favoriete populaire woontrends is ‘simple and slow’. De tijd van de drukke prints, nutteloze woonaccessoires en felle kleuren is voorbij. In 2022 is het tijd voor een rustig en gezellig interieur om heerlijk te kunnen ontspannen. Toch is deze interieurtrend alles behalve saai. Je creëert dit interieur door veel gebruik te maken van hout. Denk hierbij aan houten vloeren en meubels, maar ook aan lampen of aan de wand! Vul je interieur aan met een zacht vloerkleed of een mooie grote hanglamp om het helemaal af te maken.

Woontrend 2: de natuur in huis halen

Een van de andere toffe woontrends van 2022 is ‘back to nature’. Mensen krijgen steeds meer behoefte aan groen in hun interieur. Dit bereik je uiteraard door het plaatsen van kamerplanten, maar ook natuurlijke materialen zoals grof geweven linnen en doorleefd hout passen heel goed bij deze interieurstijl. Qua kleuren kun je vooral denken aan tinten die je in de natuur terugvindt zoals vergrijsd wolkenblauw en natuurlijk groen!

Woontrend 3: terug naar de 70’s

We zagen de 70’s al een tijdje terug in modeland, maar in 2022 maakt dit tijdperk ook zijn intrede onder de populaire woontrends. Deze retro interieurtrend bereik je door het gebruik van kleuren zoals bruin, geel, oranje en paars in geometrische vormen en bloemenprints. Qua materialen kun je bijvoorbeeld kiezen voor rotan, kurk, jeansstof en jute. Verder kenmerkt deze stijl zich door meubels met afgeronde hoeken, ronde vormen en kuipstoelen. Met accessoires zoals cactussen en een letterbak maak je het geheel compleet.

Woontrend 4: Japandi

Ook Japandi valt in 2022 onder de populaire woontrends. Deze stijl bestaat uit een combinatie van een Scandinavisch interieur, maar dan met Aziatische invloeden. Zo is de Scandinavische woonstijl vooral strak met veel design meubels, terwijl het Japanse interieur wordt gekenmerkt door natuurlijke materialen en organische vormen. Samen vormen deze stijlen ‘Japandi’. Zo realiseer je deze interieurtrend bij jou thuis:

  • Kies voor materialen zoals beton, hout, linnen, rotan en messing
  • Ga voor een minimalistisch interieur met hele lichte óf juist hele donkere houtkleuren
  • Gebruik geen felle kleuren, maar kies voor aardetinten of bijvoorbeeld grijs
  • Combineer organische vormen met strakke designs. Ga bijvoorbeeld voor een ronde salontafel in combinatie met strakke, minimalistische muurbekleding
  • Voor vloerkleden of gordijnen kun je het best kiezen voor ruwe materialen zoals linnen of katoen

Tegenwoordig wordt er ook vaak gesproken over de term ‘Wabi Sabi’ wanneer er over Japandi wordt gesproken. Dit is eigenlijk een Japanse filosofie die ons leert om geen perfectionisme na te streven, maar juist te accepteren dat niet alles perfect is. In je interieur wil dat zeggen dat niet alle spullen in perfecte staat hoeven te zijn, dat is in de natuur immers ook niet zo!