Je huis gasvrij verwarmen: hoe doe je dat?

Vanaf 2050 moet Nederland in principe volledig aardgasvrij zijn. Dat betekent dat huiseigenaren, woning coöperaties en bedrijven op zoek moeten naar alternatieven voor gasverwarming. Aardgasvrij gaan koken is vrij simpel te realiseren door je gasfornuis te vervangen door inductie maar voor het verwarmen van je huis is dat een ander verhaal. Enkel met de inzet van warmtepompen alleen gaan we de omschakeling naar gasloze verwarming niet redden omdat niet elke woning hiervoor geschikt te maken is. Wat zijn de alternatieven voor gasverwarming? Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Alternatieven voor gasverwarming

Warmtenet

Met een warmtenet, beter bekend als stadsverwarming, worden de aangesloten panden in een buurt van warmte voorzien. Het is een systeem waarbij warmte van een bron ergens in de buurt via buizen naar de aangesloten huizen wordt geleid waar die warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het huis en het tapwater. Niet iedere woning kan op een warmtenet worden aangesloten. Dat kan alleen als er een bron in de buurt aanwezig is. Daarnaast is het aanleggen zo’n netwerk een kostbare aangelegenheid en daardoor alleen geschikt voor in dichtbebouwde gebieden.

Warmtepompen

huis gasvrij verwarmen

Een warmtepomp is een installatie waarmee je zowel je woning als het tapwater kunt verwarmen. Deze pomp haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de grond (aardwarmte) en zet die energie om in warmte. Een elektrische warmtepomp ook wel ‘all-electric’ genoemd, zorgt voor verwarming van het huis én het tapwater. De hybride warmtepomp is een tussenstap naar gasvrij verwarmen. Zo’n pomp werkt samen met je cv-ketel maar die springt alleen nog maar bij wanneer het buiten heel koud is. Voor woningen met een mechanisch ventilatiesysteem bestaat er de ventilatiewarmtepomp die gebruik maakt van de warmte uit de ventilatielucht. De pomp kan je hele huis gasloos verwarmen of samenwerken met je cv-ketel. Let wel dat je huis alleen geschikt is voor volledige verwarming wanneer het zeer goed geïsoleerd is.

Zonneboilercombi

Een zonneboilercombi, niet te verwarren met een zonneboiler, is een verwarmingssysteem dat zowel het water voor dagelijks gebruik verwarmt als het water van de CV. Met een zonneboilercombi kun je een woning gasloos verwarmen. De zonnecollectoren vangen de warmte op die via warmtewisselaars het water in het voorraadvat opwarmen. Als er geen zon is brengt een cv-brander het water in het vat op temperatuur.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming werkt met stralingswarmte. In plaats van de lucht te verwarmen zoals met een CV worden mensen en meubels door de straling opgewarmd die op hun beurt weer warmte afgeven aan de ruimte. Je kunt een ruimte apart verwarmen met behulp van één of meerdere infrarode verwarmingspanelen. Zo verwarm je niet je hele woning zoals met een CV maar gebruik je de verwarming alleen in de ruimte waar verwarming nodig is. Ook voor infraroodverwarming geldt dat je huis goed geïsoleerd moet zijn.

Groen is gas

Niet alle woningen in Nederland zijn geschikt of geschikt te maken voor de alternatieven voor gasverwarming. Voor deze woningen zou groen gas een optie kunnen zijn. Groen gas wordt gemaakt door biogas te winnen uit dierlijk of plantaardige materiaal en daarna op te waarderen tot dezelfde kwaliteit als aardgas. Zo voldoet het aan dezelfde eisen als aardgas en kan worden ingezet in het gewone gasnet.