Onze huizen kunnen ons een veilig gevoel geven, maar ze kunnen ook gevaar opleveren. Vooral voor de veiligheid van kinderen moet je extra maatregelen nemen. Zo zorg je voor een kindveilig huis:

Kindveilige stopcontacten

Kindveilige stopcontact voorkomen dat kinderen hun vingers in het stopcontact kunnen steken.

Installeer traphekjes

Gebruik traphekjes bovenaan en onderaan de trap zodat kinderen de trap niet op of af kunnen.

Veilige trap

Bevestig traptapijt stevig op elke trede of bevestig antislip rubberen traptreden. Dan voorkom je dat jijzelf of je kinderen uitglijden en van de trap vallen.

Houd trappen vrij van rommel

Als je kind eenmaal de trap op kan, is het belangrijk dat de trap vrij is van rommel. Zet er dus geen spullen op die je naar boven wil meenemen. Plaats deze liever naast de trap op de grond.

Kies voor een laminaatvloer

Laminaat is gemakkelijk te reinigen van allergenen en ziekteverwekkende stoffen die je van buiten naar binnen meeneemt. Ook is het minder stoffig voor kinderen die op de vloer spelen. Laminaat kun je goedkoop bij Kwantum verkrijgen.

Zelfsluitende hekken om het zwembad

Als je een zwembad hebt, gebruik dan rondom zelfsluitende en zelfvergrendelende hekken om te voorkomen dat kleine kinderen onbedoeld in de buurt kunnen komen en in het water vallen.

Controleer buitenspeeltoestellen

Zorg ervoor dat buitenspeeltoestellen, zoals schommels en glijbanen, in goede staat en stevig zijn. Herstel ze indien nodig. Let op relingen, uitstekende bouten, bevestigingen van schommeltouw, kettingen en andere dingen die kinderen kunnen verwonden.

Berg medicijnen op

Houd alle medicijnen uit de buurt van kinderen door ze in een medicijnkastje op te bergen. Het medicijnkastje moet op een plek hangen waar kinderen niet bij kunnen. Je kunt ook een sluiting gebruiken die kinderen niet kunnen openen.

Houd chemische middelen buiten bereik

Hoewel veel schoonmaakmiddelen, wasmiddelmiddelen en vaatwastabletten een kindveilige sluiting hebben, bewaar je toch het beste op een hoge plaats waar kinderen niet bij kunnen. Je kunt ook een speciale sluiting op de deur van het kastje met schoonmaakmiddelen bevestigen. Deze kunnen kinderen niet openmaken. Heb je last van ongedierte, zoek bestrijdingsmiddelen die niet giftig zijn en die veilig gebruikt kunnen worden in de buurt van kinderen.