Er zijn verschillende soorten erfafscheiding. Afhankelijk van je wensen kun je van alles kiezen, van beukenhaag tot een stenen muur. Bedenk echter wel dat je je moet houden aan de geldende verordeningen van je gemeente. Hier volgen een aantal voor beelden van verschillende soorten erfafscheiding.

Tuinontwerp met muren

verschillende soorten erfafscheiding

Muren en muurelementen kunnen in de tuin op vele manieren worden vormgegeven en dienen allerlei doelen. Je kunt hier lezen over de mogelijkheden, de bouwmaterialen en bouwmethoden die je kunt gebruiken, en waar je bij het bouwen altijd op moet letten.

Muren in de tuin kunnen verschillende doelen dienen. Ze kunnen dienen als privacy en schaduwscherm, als windscherm of als een visuele scheiding tussen verschillende delen van je tuin. Je kunt er diepte mee creëren als decoratief element of gewoon als tuinomheining om je hele tuin heen.

Privacy

Muren kunnen uitstekende privacy en schaduw bieden – bijvoorbeeld rond een patio of wanneer je de perfecte loungeplek in je tuin aan het maken bent. Wees je er echter van bewust dat vooral hogere muren problemen kunnen geven. Een nadeel is dat ze veel zonlicht wegnemen, en misschien niet eens goedgekeurd worden door de gemeente. Zelfs vrij lage tuinmuurtjes kunnen een goede windbreker voor het terras vormen.

Om goed beschermd te zijn, moet zo’n muur minstens 50 cm hoog zijn. Afzonderlijke gebieden in de tuin kunnen goed afgebakend worden door lage muurtjes. Muren kunnen ook eenvoudig gebruikt worden om een al te monotoon aanzicht in de tuin te verlichten. Voorbeelden zijn ruïnemuren of decoratief metselwerk of een mediterrane tuinmuur. Muren kunnen ook als omheining dienen. Je moet echter eerst goed nadenken of je je eigendom echt met een muur wilt omringen.

Bouwmaterialen en bouwmethoden

Je hebt ook een ruime keuze aan bouwmaterialen bij het bouwen van een tuinmuur. Enerzijds kun je een muur van droge stenen bouwen, en anderzijds kun je muren op de gewone manier bouwen. Gegoten betonnen muren, daarentegen, worden minder vaak in de tuin gebruikt, maar kunnen ook een optie zijn.

Bij het bouwen heb je de keuze uit verschillende soorten muurwerk – vooral bij natuursteen. Je kunt kiezen voor een Cyclopische muur, een gelaagde muur (gehamerd, regelmatig of onregelmatig), metselwerk van breuksteen, kei metselwerk of veldsteen metselwerk.

Bovendien is er een groot aantal verschillende metselstenen die je kunt gebruiken, zoals natuurlijke stenen, betonblokken en bakstenen.

Afwatering

Zorg er altijd voor dat de fundering voor de tuinmuur voldoende stabiel is. Ga ook na of drainage nodig is. Natuurlijk moet je tuinmuur ook voldoen aan de vereiste principes voor een vergunning, of er moet een vergunning verkregen worden als dat nodig is.

Houten erfafscheiding

Je kunt natuurlijk ook voor een houten of bamboe schutting gaan. Als je kiest voor hout, heb je in de bouwmarkt een grote keuze aan het soort afscheiding dat je wilt. Je zou met je buren kunnen overleggen of zij dezelfde keuze hebben en wie weet betalen ze de helft van je nieuwe erfafscheiding mee. Maar als het aan ons ligt, gebruik dan groeiend groen. Beter voor de grond in je tuin, en de vogels zullen er blij mee zijn.

Een groene erfafscheiding

Er is al zo weinig groen in Nederland, dus als het aan ons ligt, ga dan voor een groene erfafscheiding. Een groene erfafscheiding draagt tevens weer bij aan het verduurzamen van je woning. Als je hem ooit in de verre toekomst wilt weghalen, is dat veel eenvoudiger dan wanneer er een muur staat.

Een beukenhaag verkleurt mooi naar roodbruin in het najaar. Deze erfafscheiding kun je gemakkelijk bijhouden en precies zo hoog of laag houden als je wilt. Twee keer per jaar snoeien en hij doet precies wat je wilt.

Denk eens aan klimop, waar musjes nestjes kunnen bouwen. Of coniferen, die je in mooie vormen kunt knippen of juist wild kunt laten groeien. Er zijn ook veel bloeiende varianten soorten erfafscheidingen te verkrijgen. Bij je tuincentrum kunnen ze je verder adviseren.