Wil je nog een tijd in je huidige huis blijven wonen, maar is de ruimte net iets te krap? Overweeg dan de plaatsing van een dakopbouw. Deze kan onder meer geplaatst worden op je zolder, zodat er een nokverhoging ontstaat. Op deze manier krijg je niet alleen meer leef- of werkruimte, maar ook werkt een opbouw waarde verhogend voor je woning.

Keuze uit verschillende materialen

Een dakopbouw of nokverhoging plaatsen is mogelijk op allerlei manieren. Zo kun je ervoor kiezen om de bestaande stijl van het huis door te voeren in de opbouw. Daarnaast kun je ook een opbouw in een heel andere stijl laten creëren, zodat er een mooi contrast ontstaat. Je kunt onder meer kiezen voor nokverhogingen van kunststof, polyester en hout. Elk materiaal komt met zijn eigen voordelen en prijskaartje.

Prefab of op maat gemaakt?

Afhankelijk van je voorkeuren en het beschikbare budget kun je een nokverhoging op maat of een prefab nokverhoging laten maken. Een prefab variant is kant-en-klaar en kan vrijwel direct geplaatst worden. Wil je een perfecte oplossing op maat? Dan is een maatwerk nokverhoging de beste keuze. Deze kan in afwijkende vormen worden gebouwd en je hebt de volledige zeggenschap over de uitvoering en gebruikte materialen.

Heb je een vergunning nodig voor een nokverhoging?

Kies je voor een nokverhoging in je woning? Dan wordt de constructie van je huis aangepast. Om die reden heb je altijd een vergunning nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente. De slagingskans voor je aanvraag hangt onder meer af van het type woning, soortgelijke woningen in je buurt en de mening van je buren.

Bouwtekeningen voor je nieuwe dakopbouw

Wil je een vergunning gaan aanvragen? Zorg dan eerst voor een goede bouwtekening waarop je plannen duidelijk te zien zijn. Op deze manier wordt het eenvoudig om je aanvraag te beoordelen en is de kans op toestemming gelijk ook veel groter. Je kunt deze bouwtekening zelf maken, maar een professioneel ontwerp van een specialist in nokverhogingen is natuurlijk nog beter.

Wat kost een nokverhoging?

De prijs van een nokverhoging maken in je woning hangt natuurlijk af van diverse factoren. Denk onder meer aan het formaat, de locatie en de gekozen materialen. Kies je voor een eenzijdige nokverhoging? Reken dan op een kostprijs van minimaal 9.000 euro. Wil je een tweezijdige nokverhoging laten plaatsen? Dit is vaak mogelijk vanaf zo’n 15.000 euro. Met een kleinere nokverhogende dakkapel ben je vaak goedkoper uit. Het is verstandig om van tevoren offertes op te vragen bij diverse gespecialiseerde bedrijven. Op deze manier kun je de mogelijkheden en prijzen van de verschillende aanbieders goed met elkaar vergelijken en zo de beste optie kiezen. Natuurlijk is de prijs niet de enige doorslaggevende factor, want ook de kwaliteit moet bijvoorbeeld helemaal in orde zijn.