Een picknicktafel in je tuin is niet alleen een geweldige plek om buiten te eten, maar ook een knusse ontmoetingsplaats voor familie en vrienden. Het goede nieuws is dat je geen professionele timmerman hoeft te zijn om je eigen picknicktafel te maken. Met het juiste gereedschap en een beetje tijd en toewijding, kun je een mooie en functionele picknicktafel bouwen. In dit stappenplan nemen we je mee door het proces.

Stap 1: Zorg voor een goede werkplek

Kies een goed geventileerde en veilige werkruimte, bij voorkeur buiten, waar je gemakkelijk met hout en gereedschap kunt werken. Zorg ervoor dat je over de benodigde veiligheidsuitrusting beschikt, zoals een veiligheidsbril en gehoorbescherming.

Stap 2: Snij de onderdelen

Meet en markeer de houten planken volgens de gewenste afmetingen voor je picknicktafel. Voor een standaard picknicktafel kun je bijvoorbeeld de volgende afmetingen gebruiken:

Tafelblad: 72 inch (183 cm) lang

Zittingen: 72 inch (183 cm) lang

Poten: 28 inch (71 cm) hoog

Gebruik een cirkelzaag om de planken op maat te snijden.

Stap 3: Monteer het onderstel

Begin met het bouwen van het onderstel van de tafel. Dit bestaat meestal uit twee A-vormige frames die aan de uiteinden van de tafel komen te staan. Monteer de poten aan de boven- en onderkant van elk frame. Zorg ervoor dat de poten loodrecht op het frame staan en gebruik een waterpas om dit te controleren voordat je de schroeven vastdraait.

Stap 4: Monteer het tafelblad en de zittingen

Leg de tafelblad- en zittingplanken op een vlakke ondergrond en schik ze in de gewenste volgorde. Plaats het tafelblad op het onderstel en bevestig het met 2,5-inch schroeven door het tafelblad en in het onderstel. Doe hetzelfde voor de zittingen.

Stap 5: Afwerking en schuren

Schuur alle ruwe randen en oppervlakken van de picknicktafel om splinters te verwijderen en een gladde afwerking te creëren. Dit zorgt ook voor een betere uitstraling en comfort.

Stap 6: Afwerking en bescherming

Breng indien gewenst een beschermende afwerking aan op je picknicktafel, zoals beits of verf. Dit helpt het hout te beschermen tegen de elementen en geeft je tafel een persoonlijke uitstraling.

Stap 7: Geniet van Je zelfgemaakte picknicktafel

Na het voltooien van deze stappen, heb je nu een mooie, zelfgemaakte picknicktafel die perfect is voor buitenmaaltijden, feestjes of gewoon ontspannen in je tuin. Zorg ervoor dat je de tafel regelmatig onderhoudt, vooral als deze buiten staat, om de levensduur te verlengen.

Extra tip voor de perfecte picknicktafel 

De materialen die je gebruikt voor het maken van je perfecte picknicktafel zijn van groot belang. De houtsoort die je gebruikt is helemaal aan jezelf, let wel goed op dat het stabiel is. Daarom is het belangrijk om je zo goed mogelijk te laten informeren door echte professionals. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van De Jong Handelsonderneming.