Steigerhouten tuinmeubels zijn al jaren een populaire keuze voor velen die hun tuin of terras willen aankleden met een natuurlijke, rustieke uitstraling. Maar wat maakt steigerhout nou zo speciaal? En hoe zorg je ervoor dat je steigerhouten tuinmeubels jarenlang mooi blijven? 

De charme van steigerhout

Voordat we ingaan op het onderhoud, is het belangrijk om te begrijpen waarom steigerhout zo’n geliefde keuze is. Steigerhout, van origine een ruw en sterk houtsoort, is door de jaren heen op ambachtelijke wijze veranderd in een stijlvolle en duurzame keuze voor tuinmeubilair. De robuuste textuur en de natuurlijke tinten van het hout brengen een authentiek en sfeervol karakter met zich mee, waardoor je tuin een verlengstuk wordt van je leefomgeving.

Kies voor kwaliteit

Wanneer je investeert in steigerhouten meubels, wil je natuurlijk dat deze lang meegaan. De eerste stap is daarom het kiezen van kwaliteitsmeubels. Let hierbij op:

 • Herkomst van het hout: Probeer te kiezen voor lokaal of Europees steigerhout. Dit hout is vaak beter behandeld en van een hogere kwaliteit dan geïmporteerd steigerhout.
 • Constructie: Goed gemaakte meubels hebben solide verbindingen, gelijkmatige afstanden tussen planken en zijn vrij van uitstekende schroeven of spijkers.

Zorg voor warmte & comfort 

Steigerhouten tuinmeubels staan bekend om hun robuuste uitstraling en duurzaamheid. Terwijl het natuurlijke, verweerde uiterlijk op zichzelf al een statement is, kan de juiste aankleding deze meubels transformeren tot het perfecte middelpunt van jouw buitenruimte. Hier zijn enkele ideeën om je steigerhouten tuinmeubels optimaal aan te kleden en een gezellige sfeer te creëren.

 • Kussens: Om het comfort van je steigerhouten meubels te verhogen, zijn kussens onmisbaar. Ga voor dikke, comfortabele zit- en rugkussens. Qua kleur en patroon kun je kiezen voor neutrale tinten om de rustieke uitstraling te behouden, of juist voor opvallende designs om een speels effect te creëren.
 • Plaids: Een zachte plaid is ideaal voor de koelere avonden. Het voegt niet alleen comfort toe, maar zorgt ook voor extra sfeer.
 • Tafelkleed of loper: Een linnen tafelkleed of een rustieke loper kan het ruwe oppervlak van een steigerhouten tafel verzachten en een gezellige sfeer creëren tijdens het dineren.
 • Kaarsen: Kaarsen, vooral in windlichten of lantaarns, geven een warme gloed die de houttinten van je meubels prachtig aanvult.
 • Planten & bloemen: Een simpele vaas met verse bloemen of groene plantjes kan al een groot verschil maken op een steigerhouten tafel.

Tips voor het onderhoud

Steigerhouten tuinmeubels kunnen met de juiste zorg jarenlang meegaan. Hier zijn enkele onderhoudstips om ze in topconditie te houden:

 • Reinigen: Begin het seizoen door je meubels goed te reinigen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en een mengsel van water met een mild reinigingsmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het hout kunnen beschadigen.
 • Beschermen tegen weersinvloeden: Overweeg om je steigerhouten meubels jaarlijks te behandelen met een houtbeschermingsmiddel. Dit helpt het hout te beschermen tegen vocht, UV-straling en andere weersinvloeden. Kies voor een product dat speciaal is ontworpen voor steigerhout.
 • Afdekken of opbergen: Tijdens de herfst en wintermaanden, als je de meubels niet gebruikt, is het een goed idee om ze af te dekken met een beschermhoes of, indien mogelijk, op te bergen in een schuur of garage.

Kleine reparaties

Zelfs met het beste onderhoud kunnen steigerhouten tuinmeubels af en toe wat slijtage vertonen. Kleine scheurtjes of oneffenheden kunnen eenvoudig worden gerepareerd:

 • Schuren: Gebruik fijn schuurpapier om ruwe plekken glad te maken. Schuur altijd in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen.
 • Verven of beitsen: Als je meubels na verloop van tijd hun kleur verliezen, kun je overwegen ze te verven of te beitsen. Hiermee geef je ze niet alleen een frisse look, maar bied je ook extra bescherming.